I en gemensam skrivelse, ett öppet brev, undertecknat av 41 europeiska djur- och naturskyddsorganisationer, görs nu försök att stoppa nedklassningen av vargen i EU. Målet med brevet är i första hand att få EU att skjuta fram omröstningen (datum ännu inte fastställt) och därefter få fler länder att rösta mot nedklassningen. Som skäl anförs bland annat att besluten som ledde till nedklassningen var felaktigt då det inte baseras på vetenskapliga fakta och dessutom har juridiska brister.
I skrivelsen, adresserad till den polske ordföranden i EUs ministerråd, Adam Szłapka, gratuleras Polen till beslutet att behålla ett strikt skydd för vargen och man uppmanar det polska ordförandeskapet i EU att skjuta upp alla omröstningar på EU-nivå. Detta i avvaktan på att få klarhet i de många osäkerheter som är förknippade med en ogrundad nedlistning av vargen som många anser strider mot EUs tillämpning av naturskyddslagarna.
Svenska Rovdjursföreningen är delaktiga i detta öppna brev i egenskap av att vi är medlemmar i vargvärmaralliansen European Assosiation for Wolf Conservation, EAWC. Föreningen har även ett samarbete med organisationen Green Impact som är initiativtagare till brevet.
Enhällig omröstning krävs
Bland annat pekar man på det sk ”nödförfarande” som rådet och Europaparlamentet har ombetts att använda för att påskynda en slutlig omröstning. En enhällig omröstning krävs enligt Art- och habitatdirektivet för arter i bilaga IV, där vargen ingår, och det är uppenbart att det under rådande omständigheter inte kan finnas ett så brett och starkt stöd för att gå vidare med nedlistningen. Man påminner om att Spanien och Irland röstade emot 2024, Belgien, Slovenien, Malta och Cypern avstod från att rösta, och Tjeckien har vid Bernkonventionen klargjort att beslutet inte gäller dem (tillsammans med Storbritannien och Monaco). Juridiskt sett är EU inte heller skyldigt att omvandla Bernkonventionens beslut från december förra året till EU-lagstiftning. I EU har vi en strängare rättsordning som vi har full laglig rätt att upprätthålla.
I brevet presenterar man även en ny, oberoende expertgranskning som visar att Blanco och Sundseths rapport 2023 inte kan användas för att motivera nedlistning och att samma rapport inte heller rekommenderar det, utan har feltolkats.
Invändningar från flera håll
Ytterligare ett skäl för att skjuta på omröstningen är ett pågående mål vid EG-domstolen (mål T-634/24) – som lagts fram av fem föreningar och för vilket 17 andra föreningar just lämnat in en skriftlig invändning med begäran om att ogiltigförklara 2024 rådets beslut om nedlistning. Innan detta mål är avgjort bör ingen omröstning ske i EU. Ett klagomål avseende kommissionens förslag om nedlistning 2024 – inlämnat av Client Earth – är också under behandling hos EU:s ombudsman.
Ytterligare skrivelse för att påverka från Svenska Rovdjursföreningen
Svenska Rovdjursföreningen kommer inom kort att skicka ytterligare information till EU-kommissionen om varför Sverige inte har en FCS på 300 vargar. Detta är mycket viktigt och EU-kommissionen måste reagera om ett medlemsland försöker minska FCS utan vetenskapligt stöd. Det är detta som nu sker i Sverige och som vi betraktar som en eftergift av regeringen för att de ska kunna uppfylla de löften som gavs till jägar- och jordbruksorganisationerna vid förra valet.
Susann Engqvist
Här kan du läsa brevet till EU i sin helhet (på engelska)