I ett gemensamt brev till EU rörande den svenska varg- och lodjursjakten begärs att EU-kommissionen återupptar överträdelseförfarandet mot Sverige rörande dess politik för vargförvaltning. EU-kommissionen uppmanas även att undersöka om det finns laglig grund för landets lodjursförvaltning. Brevet är undertecknat av 29 organisationer.
Här en fri översättning av brevet, vill du läsa det på engelska, scrolla längs ned i artikeln.
Ämne: Begäran till Europeiska kommissionen om att återuppta överträdelseförfarandet mot Sverige om dess politik för vargförvaltning, samt att undersöka om det finns laglig grund för landets lodjursförvaltning.
Kära kommissionär Sinkevičius,
På uppdrag av undertecknade miljö- och djurskyddsorganisationer vill vi uppmana Europeiska kommissionen att återuppta överträdelseförfarandet mot Sverige rörande landets politik för förvaltning av vargpopulationer (Canis lupus) och att föra ärendet till EG-domstolen. Vi uppmanar även Europeiska unionens domstol (CJEU) att, så snart som möjligt, undersöka om det finns laglig grund för landets lodjursförvaltning.
I början av året utfärdade svenska myndigheter jaktlicenser för varg som en populationsförvaltning i enlighet med artikel 16 i habitatdirektivet. Denna art är dock skyddad av detta direktiv, och Bernkonventionen. Sveriges vargpopulation har inte uppnått den gynnsamma bevarandestatus som skulle kunna motivera populationsförvaltning, i enlighet med Europeiska kommissionens riktlinjer för populationsnivå enligt förvaltningsplaner för stora rovdjur. För att uppnå detta behöver landet en betydligt större vargpopulation samt ett regelbundet genetiskt inflöde från andra populationer.
Eftersom den svenska regeringen har tillåtit en minskning av populationen till 170-270 individer, är inte detta möjligt att uppnå. I en nyligen framtagen rapport från Bernkonventionen konstateras dessutom att Sveriges vargpopulation är klassificerad som hotad på grund av den allvarliga bristen på genetisk mångfald. Vargjakten är därför olämplig och kan dramatiskt hota den svenska vargpopulationens överlevnad och påverka Europas vilda djurliv och biologiska mångfald.
Som ett ytterligare tryck på lodjurspopulationen utfärdades i mars licenser för att avliva 200 individer, mer än dubbelt så många som under de senaste åren. Detta trots att denna art är skyddad av både Art- och habitatdirektivet och Bernkonventionen.
Svenska Jägareförbundet, medgav att lodjursjakt inte var motiverad för att förhindra potentiella risker för allmänhetens säkerhet eller för att förhindra skador på tamdjur. I stället bedrivs jakten för ”spänning och skinn”. Denna jakt är inte förenlig med EU:s rättsliga krav och måste stoppas.
I ljuset av den nuvarande krisen för biologisk mångfald måste Sverige följa EU-lagstiftningen som strikt skyddar vargen som en del av vårt gemensamma naturarv. Kommissionens åtgärder kommer dessutom att förhindra andra medlemsstater från att bryta mot EU-lagstiftningen och fortsätta att framgångsrikt förvalta och skydda vargen. Avsaknaden av rättsliga åtgärder från Europeiska kommissionens sida när det gäller att ta detta ärende till EU-domstolen är en signal till andra medlemsstater om att det inte får några konsekvenser att inte följa EU:s miljölagstiftning. Dock har länder som Spanien, Tyskland och Polen visat god praxis när det gäller samexistens med denna art och bör fortsätta på denna väg.
Detta understryks av det stöd som nyligen gavs av tolv miljöministrar. Det rättsliga skyddet av varg måste förbli strikt för att denna art ska kunna fylla sin ekologiska funktion som gynnar EU:s ekosystemen.
Därför uppmanar vi Europeiska kommissionen att snarast återuppta överträdelseförfarandet mot Sverige för dess vargförvaltning, samt utreda om det finns laglig grund för lodjursförvaltningen, eftersom dessa metoder inte är förenliga med EU:s lagstiftning. Vi uppmanar Europeiska kommissionen att fortsätta att ta ett ansvarsfullt grepp om skyddet av dessa ikoniska arter och se till att Habitatdirektivet verkställs effektivt i Sverige.
Vänliga Hälsningar
Svenska Rovdjursföreningen
NOAH, For dyrs rettigheter
Stitching Wolf Netherland
Luchs and wolfsschutz Bayricher wald
Lo non ho para del lupo
Gruppe Wolf Schweiz
Lobo Marley
Natagora
Lounto-Liiton Susiryhmä
Ulvetid
Zoo Logical
Wildlife Programme Leader Eurogroup for Animals
Wildlife and Nature Conservation Deutscher Tierschutzbund
Public Affairs Humane Society International/Europe
IFAW
Deutsche Juristische Gesellschaft für Tierschutzrecht
Pro Wildlife
Dieren Bescherming
BirdLife Europe and Central Asia
World Animal Protection Sweden
La Fondation Droit Animal, Éthique et Sciences
Catholic Concern for Animals
Dyrenes Beskyttelse
Fondation Brigitte Bardot
Djurskyddet Sverige
SEY Animal Welfare Finland
AAP Animal Advocacy and Protection
Djurens Rätt
The International Wildlife Coexistence Network
Nedan här är det gemensamma brevet till EU rörande den svenska varg- och lodjursjakten på engelska: